top of page
Search
  • Writer's picturePredrag Agatonović

Rapier Vienna 2019

Pozdravi iz Beča od naših članova


Miloš Milošević (levo) i Časlav Pantelić (desno)

Ovo leto dvojica naših vrlih momaka su bili na jednom od najvećih događaja posvećenih sofisticiranoj veštini borbe rapirom. U nastavku pročitajte njihove utiske.



Ove godine u Julu imali smo zadovoljstvo da učestvujemo na HEMA događaju pod nazivom "Rapier Vienna" koji se održava u Beču. Događaj okuplja sve zainteresovane za izučavanje istorijskih tehnika borbe rapirom, oružjem koje se koristilo od sredine 16. veka pa maltene do kraja 18. veka.


Ovaj relativno mali ali vrlo specifičan događaj svake godine organizuje škola "Klingenspiel Fechtschule" iz Beča, koja se može pohvaliti članovima nadaleko čuvenim po svojoj veštini, ali i više od toga po svom razumevanju izvornog materijala i metodološkom pristupu izučavanju veštine borbe rapirom. Na radionicama je učestvovalo dvadesetak mačevalaca, pa je atmosfera bila prijateljska i opuštena s obizirom da smo se vrlo brzo svi združili.


Ovogodišnji izbor radionica fokusirao se na elemente iz italijanske i nemačke škole, sa osvrtima na to kako se obračunati sa protivnikom koji poseduje superiornije oružije (poput štapa, rapira dužeg sečiva ili čak buzdovana).


Naši domaćini Karl, Džulian i Florian održali su radionice vezanane za dva najistaknutija majstora italijanske škole rapira Salvatora Fabrisa i Ridolfa Capo Fera. Ono što je bilo posebno interesantno jeste da se nismo bavili uvežbavanjem i demonstracijom niza sekvenci i akcija, već je koncentracija bila na istraživanju i razradi jedne specfične akcije sa osvrtom na sve njene mane i prednosti u datim okolnostima.

Sa Florijanom i Džulijanom smo prošli kroz niz od šest osnovnih principa (pravila) koje je neophodno sprovesti u borbi.


Florian (desno) i Džulijan (levo) na slici

Aleks Kirmajer iz Nemačke i Roman Vučajnk iz Slovenije svoje radionice su bazirali na nemačkom stilu rapira ali su uveli dosta eksperimenata u svojim izlaganjima tako da osim što su nas nagnali da bliže razmotrimo neke specifične situacije u borbi rapirom, takođe smo se i sjajno zabavili.

Posebno je bila interesantna Romanova radionica koji je po starom, njemu dobro poznatom, običaju dočarana kroz zabavne anegdote. Humor je zaista najbolji pokretač memorije koji vas jednostavno natera da zapamtite neke inače suvoparne tehničke elemente i detalje.



Prijatelji iz Beča su se još jednom pokazali kao sjajni domaćini pa smo imali organizovani obilazak Vojno-istorijskog muzeja Austrije. Muzej obuhvata vremenski period od 17. do 20. veka. Najzanimljiviji nama su bili predmeti koji potiču i iz perioda ratova Austrije i Turske pa je moguće videti i grafiku Beogradske tvrđave kao i oružje koji je korišćeno u ratovima na našim prostorima. Uz ovo, imali smo izvanrednu priliku i da posetimo arsenal u palati Hofburg u kome se nalazi zavidna kolekcija oružija i oklopa, a naši domaćini su nam priredili i neverovtno iskustvo da uhvatimo u ruke neke od mačeva iz muzejske zbirke, koje su specijalno za nas izdvojili kustosi muzeja. Moram istaći da je osećaj neverovatan kada vam se u ruci nađe mač koji nije moderne izrde već istorijski artefakt, i teško je bilo sakriti divljenje i uzbuđenje.



Za kraj bi istakli da je ceo događaj organizovan za svaku pohvalu i da smo osim tehničkog dela na radionicama uživali u borbama sa izvrsnim mačevaocima, kao i u njihovom društvu u lokalnim kafanama i zajedničkim večerama koje su neizostavan deo ovakvih dešavanja. Sa sigurnosću možemo reći da smo osim puno znanja i veštine koje smo stekli, upoznali sjajne ljude koju svojim primerom pokazuju šta je veština mačevanja ali i više od toga.

Ovo su sigurno principi kojima HEMA zajednica i treba da stremi.


Sa osmehom iz Beča,

Časlav Pantelić & Miloš Milošević

142 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page